23 sierpnia 2013

Ogień, czyli...: Zupa brokułowa

Dawano Was nie dręczyłam moimi przepisami, dlatego dziś kolejny z serii

Zupa brokułowa

Brokuł to jedno z moich ulubionych warzyw, które odkryłam stosunkowo niedawno. Dodatek do dania głównego, zupa, surówka... a ostatnio widziałam nawet przepis na placki brokułowe podobne do tych ziemniaczanych. Udowadnia to, iż warzywo to pozwala na prawdziwą kuchenną improwizację.

Składniki:


brokuł (może być żywy, ale równie dobrze mrożony)
serek topiny (ok. 100g czyli jedno opakowanie)

Uwaga: Polecam serek topiony z szynką, nadaje zupie ciekawego smaku. Jeżeli ktoś nie lubi... oczywiście zwykły śmietankowy też jest świetny.

W kuchni potrzeba:
garnka
palnika
blendera

Uwaga: Jeżeli ktoś nie posiada blendera, brokuł można rozgotować, a następnie przetrzeć przez sitko z grubymi oczkami. Jest to jednak czasochłonne.

Cena dania:
ok. 4 zł

Wystarcza na:
w zależności od ilości dodanej wody na jeden do dwóch obiadów dla 2-3 osób.

Dodatki które proponuję:
Można jeść samą. Bardzo lubię z kleksem śmietany/jogurtu. Polecam również z grzankami i odrobiną startego żółtego sera.

Przygotowanie:

1. Na palniku nastawiamy wodę. Odcinamy różyczki brokułu od łodygi. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy brokuły, wodę solimy i czekamy, aż zmiękną.

Uwaga: Łodyga brokułu jest bardzo twarda i wymagałaby długiego gotowania, dlatego lepiej się jej pozbyć. Różyczki brokułu wrzucamy tylko do wrzątku- wtedy zachowają piękny i intensywny zielony kolor. Można również przed ugotowaniem wymoczyć przez chwilę warzywo w wodzie z odrobiną octu.

2. Gdy brokuł jest miękki, odlewamy z niego ok. 3/4 wody w której się gotował. Blendujemy. Dodajemy 100g serka topionego i jeszcze raz dokładnie blendujemy.


Uwaga: Jeżeli nie wiesz ile wody odlać, lepiej pozbyć się większej ilości (można przelać do innego naczynia), a następnie tylko uzupełniać by uzyskać idealną konsystencję.


Gotowe! Moja wersja z kleksem śmietany (;

5 komentarzy:

  1. Taka łatwizna, a musi być przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Om nom nom! Brokułowa to mistrzostwo świata. Ostatnio jadłam brokuła w wersji sałatkowej z fetą, sosem czosnkowym i płatkami migdałów - język w d.. ucieka, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Brokuł to jedno z moich ulubionych warzyw, a w postaci zupy krem.. mmmm pychota! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam Twoje teksty z przepisami

    "brokuł (może być żywy" ja zawsze na to mowilam świeży :)

    'żywy' powaliło mnie :* cudowna jestes za te teksty

    OdpowiedzUsuń