Dawano Was nie dręczyłam moimi przepisami, dlatego dziś kolejny z serii
Zupa brokułowa
Brokuł to jedno z moich ulubionych warzyw, które odkryłam stosunkowo niedawno. Dodatek do dania głównego, zupa, surówka... a ostatnio widziałam nawet przepis na placki brokułowe podobne do tych ziemniaczanych. Udowadnia to, iż warzywo to pozwala na prawdziwą kuchenną improwizację.
Składniki:
brokuł (może być żywy, ale równie dobrze mrożony)
serek topiny (ok. 100g czyli jedno opakowanie)
Uwaga: Polecam serek topiony z szynką, nadaje zupie ciekawego smaku. Jeżeli ktoś nie lubi... oczywiście zwykły śmietankowy też jest świetny.
W kuchni potrzeba:
garnka
palnika
blendera
Uwaga: Jeżeli ktoś nie posiada blendera, brokuł można rozgotować, a następnie przetrzeć przez sitko z grubymi oczkami. Jest to jednak czasochłonne.
Cena dania:
ok. 4 zł
Wystarcza na:
w zależności od ilości dodanej wody na jeden do dwóch obiadów dla 2-3 osób.
Dodatki które proponuję:
Można jeść samą. Bardzo lubię z kleksem śmietany/jogurtu. Polecam również z grzankami i odrobiną startego żółtego sera.
Przygotowanie:
1. Na palniku nastawiamy wodę. Odcinamy różyczki brokułu od łodygi. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy brokuły, wodę solimy i czekamy, aż zmiękną.
Uwaga: Łodyga brokułu jest bardzo twarda i wymagałaby długiego gotowania, dlatego lepiej się jej pozbyć. Różyczki brokułu wrzucamy tylko do wrzątku- wtedy zachowają piękny i intensywny zielony kolor. Można również przed ugotowaniem wymoczyć przez chwilę warzywo w wodzie z odrobiną octu.
2. Gdy brokuł jest miękki, odlewamy z niego ok. 3/4 wody w której się gotował. Blendujemy. Dodajemy 100g serka topionego i jeszcze raz dokładnie blendujemy.
Uwaga: Jeżeli nie wiesz ile wody odlać, lepiej pozbyć się większej ilości (można przelać do innego naczynia), a następnie tylko uzupełniać by uzyskać idealną konsystencję.
Gotowe! Moja wersja z kleksem śmietany (;
Taka łatwizna, a musi być przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńOm nom nom! Brokułowa to mistrzostwo świata. Ostatnio jadłam brokuła w wersji sałatkowej z fetą, sosem czosnkowym i płatkami migdałów - język w d.. ucieka, pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam z grzankami :)
OdpowiedzUsuńBrokuł to jedno z moich ulubionych warzyw, a w postaci zupy krem.. mmmm pychota! :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twoje teksty z przepisami
OdpowiedzUsuń"brokuł (może być żywy" ja zawsze na to mowilam świeży :)
'żywy' powaliło mnie :* cudowna jestes za te teksty